Folkhögskolans Veteranförening

Demokratiarbete
Lena Skördeman, 2018-01-10

 

2018 är ett jubileumsår för svensk demokrati, föremål för mångas strävan. En av de många som varit med i det arbetet och bidragit på många sätt, Elna Hessel, avled nu i december, ett par veckor före sin 98-årsdag.

Hon hade studerat i Göteborg och arbetat på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Men när hon på fyrtiotalet första gången ringde till en folkhögskola och förhörde sig om en ledigförklarad tjänst fick hon svaret att den nog inte var aktuell för henne – ”Vi har redan en kvinnlig lärare!”

Dock tog hon sig in och engagerade sig aktivt, deltog i fortbildningskurser och lärarmöten. Inom lärarförbundet SFHL verkade hon på flera plan, slutligen som hedersledamot. Under hennes tid i förbundsstyrelsens arbetsutskott på sjuttiotalet inföll förhandlingarna för den nya folkhögskoleförordningen. SFHL samarbetade då med studerandeorganisationen SFEF och utformade ett motförslag till målparagraf, mot den parlamentariska kommitténs vaga ”tillgodose behov av utbildning och bildning som från tid till annan uppkommer”. För att motverka en utveckling mot ”rena kurshotell” ville båda organisationerna slå fast att allmän medborgerlig bildning var det övergripande målet, och på vägen dit fanns medvetenhet om egna och omvärldens villkor, förmåga att känna och uppleva och att vara skapande; det fanns kritiskt omdöme, självständighet och samarbetsförmåga och slutligen förmåga att i solidaritet med andra aktivt påverka arbetsliv och samhälle. Punkten kritiskt omdöme var Elnas bidrag och orubbliga krav.

Till vardags fanns hon på Fristads folkhögskola, först som lärare, sedan som rektor. En du-reform 1951, grupparbeten och temaveckor tog hon initiativ till, och en rad kommittéer kom att svara för olika delar av skolans liv. ”Vi förenar oss så mycket”, som en östeuropeisk stipendiat senare uttryckte det.

Efter pensioneringen var hon aktiv i folkhögskolans veteranförening, ordnade regionala träffar i det västsvenska distriktet och deltog också på andra håll i landet, exempelvis Hjälmar-Östgötadistriktets samling på Sommenbygdens folkhögskola tillsammans med bland andra Johan Norbeck och Hans Hovenberg.

Det är lätt att tänka med Grundtvig: ett jämnt och muntert, verksamt liv på jord.