Folkhögskolans Veteranförening

Rapport från Regional träff i Skåne

Vi träffades söndagen den 29 oktober ett litet gäng på sex personer hemma hos Lotten Martins i Hjärup. Förplägnaden i Lottens trivsamma hus var såväl andlig som lekamlig. Anna-Maria Gustavsson berättade om sina erfarenheter av etableringskurser för invandrare såväl på kom vux i Åstorp som på Albins folkhögskola i Landskrona. Lotten bjöd på lamm med fikon och rotgrönsaker.

Vi diskuterade livligt om det är möjligt att gå utanför ramarna när det gäller uppdragskurser, och om det är möjligt att vara mera kreativ på folkhögskolan när det gäller att hitta former för bra integrering och språkinlärning.

På måndagen var vi tre tappra själar som hälsade på Kvarnby folkhögskola. Efter frukost i en matsal med ett femtiotal elever på etableringskurserna där, hade vi en pratstund med kurator Anna-Karin. Hon uttryckte också oro för att alltför mycket uppdragsutbildning, med lärare utan tidigare bakgrund på folkhögskola, kan leda till att ”Kvarnbyandan” urholkas. Hon sade dock att om vi pratar med skolans rektor, Henning Syssner, får vi sannolikt en mera optimistisk bild av möjligheterna att upprätthålla profilen och folkhögskolemässigheten.

Efter ett par timmar lämnade vi Anna-Karin, och åkte var och en till sitt. Anna-Karin pensioneras för övrigt om ett halvår, och ser med glädje fram emot att bli medlem bland Folkhögskoleveteranerna. Vi beslöt också att anordna en ny träff till våren, då på Österlens folkhögskola i Tomelilla. Göran Göransson och Örjan Bergils står då för värdskapet.

Rapportör: Björn Grip